Forumi

A A A

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Prijava sp_Registration Registracija

Registracija | Ste pozabili geslo?
Napredno iskanje

— Forum Scope —
— Match —

— Možnosti foruma —

Minimalna dolžina iskane besede je 3 znakov - maksimalna dolžina iskane besede je 84 znakov

No permission to create posts
sp_Feed RSS teme sp_TopicIcon
Majsko VHF/UHF/SHF 2016 tekmovanje
07.06.2016
22:05
S59GS
S59GS
Member
Members
Število objav na forumu: 33
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

S51FB je rekel
……da je operater v menjavo lokacije vložil veliko truda ko je celotno opremo iz enega hriba zapeljal / odnesel na drug hrib.

Lp

                       Miha, S51FB  

V soboto sem delal na 6 cm zvezo  z S53D na eni lokaciji, ter  rekel Mujotu, naj ne piše v dnevnik za kontest  ( mu nisem dal zap.št., slišal jih tudi na 3 cm ….), ker imam namen iti še v nedeljo na drugo lokacijo  par ur v kontest  3cm in 6 cm , ter da bova od tam  naredila  zvezo za kontest in nedeljska je šla v dnevnik, pa čeprav z malo manj km.     73    GS

08.06.2016
22:45
S53WW
S53WW
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 66
Član od:
24.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Živ’,

kot je rekel Miha – zanimiva debata. Pri vsem skupaj gre za ključno vprašanje, komu pripada klicni znak – postaji ali operaterju?

V primeru tekmovanj klicni znak nedvomno in nedvoumno pripada postaji, ker kategorije se glasijo:

  • Section SINGLE: stations operated by a single operator, with no operational assistance of another person during the contest.
  • Section MULTI: stations operated by multiple operator

Če bi, po Adijevem tolmačenju, za kategorijo SINGLE še lahko trdili, da ima kllicni znak operator in ne postaja, kako potem to pravilo aplicirati na MULTI kategorijo (S59DEM klicni znak ne pripada nobenemu operaterju)?

V primeru tekmovanj je treba striktno ločiti med postajo (station), lokacijo (location) in klicnim znakom (call sign). Postaja ima klicni znak in postaja sestoji iz anten, oddajnikov in sprejemnikov, ki se morajo vsi nahajati znotraj kroga s premerom 500 m.

5.3.3 Operating
a) No more than one transmitter per band may be in use at any one time.
b) A participating station must operate from the same location throughout the event.
c) All the equipment of the station (transmitters, receivers and antennas, etc) must be located within a single circle of no greater than 500 metres diameter.

In še, vezano na remote delo – operator se lahko nahaja remote (izven teh 500 m) in dela s postajo, ki ima klicni znak. V sklopu pravil, ki govorijo o remote delu je tudi stavek:

  • An operator may only operate one single station, regardless if it is locally or remotely operated, during the same event.

Po tem pravilu Miha ne bi smel v soboto delati kot S53M z Vaneče, v nedeljo pa se povabiti na S59P kontest-piknik (razen, če gre striktno na piknik in ne naredi nobene zveze Laugh). Enako velja za Adama, v soboto 10G od doma in v nedeljo 24G z Učke z istim znakom – to se ne izzide Cry

Naslednje vprašanje pa je ali sta S51FB in S51FB/p dva različna znaka, ki v tekmovanju lahko pripadata dvema različnima postajama na različnih lokacijah in istem (ali ločenem) bandu. Po mojem mnenju je to en in isti znak, oz. s tem, ko postaja v tekmovanju uporablja znak S59DEM, ga je s tem že “konzumirala” (za ta kontest) in ga nobena druga postaja ne more/sme uporabljati v tem tekmovanju (v kakršni koli obliki, pa magari DL/S59DEM/p).

Verjetno bi bilo potrebno te pojme bolj natanko definirati v samih pravilih …

 

73 de Robi/s53ww

08.06.2016
23:57
S58RU
S58RU
Member
Members
Število objav na forumu: 28
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Pozdravljeni!

Vsako frekvenco jemljemo samostojno. Če je tako, lahko v soboto delaš na eni frekvenci na enem QRA lokatorju in v nedeljo na drugi frekvenci in na drugem QRA lokatorjem.

Obakrat uporabljaš isti pozivni znak.

Pri Adamu je problem, da Hrvati imajo za vse višje frekvence le eno kategorijo z enakimi točkami na km. 

73 

09.06.2016
16:55
S53WW
S53WW
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 66
Član od:
24.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

S58RU je rekel
Vsako frekvenco jemljemo samostojno.

… nadaljevanje razčiščevanja pravil VHF&up tekmovanj.

Postaja je torej skupek anten in ostale opreme za en določen frekvenčni band. In postaji operater/operaterji/lastnik izbere klicni znak.

To, da z ISTE lokacije lahko tekmuje več postaj na več bandih:

  1. z istim znakom –> to so multi in single OP / MULTI BAND postaje (recimo S59P in S51ZO)
  2. z različnim znakom –> to so multi in single OP / SINGLE BAND postaje (za “multi” ne poznam nobenega primera v S5, “single” kombinacija na mikrovalovih pa je dokaj pogosta)

je ustaljena praksa. V primeru 2. in prijavi v SINGLE OP kategorijo, se vedno (!) pojavijo vprašanja (dvomi) ali so si posamezni SINGLE OP operaterji pomagali med sabo.

 

Ali imata lahko v istem tekmovanju dve RAZLIČNI (= na drugem bandu) postaji na RAZLIČNIH lokacijah ISTI klicni znak pa je to vprašanje, ki ga je pravzaprav zastavil Adam in na katerega odgovarja Rudi s primerom dolgoletne prakse delovanja na mikrovalovih (iz predvsem I3, se mi zdi). Če tekmovalna pravila ne predvidevajo generalne uvrstitve (samo “per band” in SO/MO), ter se vsak band rangira posebej (brez grupiranja), potem jaz v tem ne vidim nič spornega. V IARU UHF (oktober) tekmovanju takšna varianta nad 10 GHz ne pride v poštev, ker je rangiranje združeno v eno kategorijo (Millimetre group). Moti pa me, ker iz samih pravil IARU tekmovanj ta detalj ni razviden …

 

73 de Robi/s53ww

09.06.2016
21:11
S51FB
S51FB
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 138
Član od:
07.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Pozdravljeni

V 7. členu Splošnega akta o pogojih za uporabo radijskih frekvenc, namenjenih radioamaterski in radioamaterski satelitski storitvi https://www.uradni-list.si/1/content?id=114276 je pri uporabi /p uporabljena beseda “lahko”. Iz tega sledi, da se S5 postajam v Sloveniji, ko delajo izven lokacije stalnega bivališča, ni potrebno obvezno identificirati z uporabo /p.

Izziv menjave lokacije med tekmovanjem je po mojem mnenju nastal z uvedbo kategorije ROVER in računalniški programi za vodenje tekmovalnih dnevnikov so najverjetneje pri ROVER kategoriji imeli obilico težav. In kljub temu, da je bila pred leti v pravila za IARU R1 tekmovanja uvedena ROVER kategorija, se ta kategorija ni prijela in na minuli IARU R1 generalni konferenci je bila ta kategorija iz pravil za IARU R1 tekmovanja črtana.

Zame sta S51FB in S51FB/p dva različna klicna znaka in z uporabo /p korespodentom želim nekaj dodatnega povedati. Seveda mi ta dva različna znaka v UKV tekmovanju po moji razlagi omogočata delo na istem bandu samo iz dveh različnih lokacij in nič več.

Sem probal z N1MM+, program lepo obračuna obe zvezi.

Lp

                        Miha, S51FB

p.s.:

 – izgleda, da imamo temo za naslednjo IARU R1 konferenco

11.06.2016
22:03
S53WW
S53WW
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 66
Član od:
24.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

S51FB je rekel
Zame sta S51FB in S51FB/p dva različna klicna znaka

… tu polemiziram – to sta le dve obliki enega samega klicnega znaka.

Miha, po tvoji logiki bi potem lahko bil s51fb 24 ur aktiven na 70cm z ene lokacije, in s51fb/p teh istih 24h na 23cm z druge lokacije (in mogoce se ha/s51fb/p na 3cm nekje z obale Balatona). Vse tri postaje bi se prijavile kot SO, kdo bi bil na njih operater pa v bistvu sploh ni pomembno.

73 de Robi/s53ww

12.06.2016
08:25
S57M
S57M
Member
Members
Število objav na forumu: 49
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

ZZ Robi in ostali !

V tekmovanju naredimo zvezo s POSTAJO. Saj ni pomembno, ali za njo sedi Janezek ali PC ( saj v CW je PVC glavni operater HI ) in ali ima postaja znak ŽJ ali NJ, ker je na drugi frekvenci (bandu) v drugi  smeri iz drugega lokatorja in tehnika tam je čisto unikatna. Zakaj sedaj delate problem ? Meni ni tu nič spornega. Problem bi bil samo, če bi se na istem bandu pojavil isti znak 2x. Vse ostalo je odvisno, kako je to zapisano v pravilih.

73 Bojan, S57M

12.06.2016
11:22
S51FB
S51FB
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 138
Član od:
07.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Pozdravljeni

Robi – jaz pri uporabi S51FB in S51FB/p klicnih znakov med tekmovanjem ne razmišljam o delu na različnih bandih, jaz bi ta dva znaka uporabil za delo na istem bandu. Ker gre za moj osebni klicni znak in ker nameravam delati v SO kategoriji, bi enega uporabil v soboto z ene lokacije (npr.: od doma) in v nedeljo z druge lokacije (s hriba). Menim, da je razprava o tem pomembna tudi iz vidika radioklubov še posebno tistih, ki imajo poleg klubskih prostorov še svojo tekmovalno lokacijo ter samo en klubski klicni znak. Z uporabo moje razlage bi se morali tako v Postojni dogovoriti o tem kateri klubski klicni znak boste v julijskem tekmovanju uporabili na Javornikih in katerega v Postojni. Vsak tekmovalec bi bil namesto ene zveze zelo vesel dveh zvez.

Bojan – špekuliram, da obravnava tega izziva ne bo zahtevala spremembo pravil tekmovanj. Menim, da je ta razprava pomembna za organizatorja tekmovanj ter upravitelje robotov.

Lp

                         Miha

p.s.:

 – z vidika zagotavljanja / povečevanja aktivnosti v tekmovanjih, zakaj ne bi bilo dovoljeno v tekmovanju (UKV ali KV) v soboto sodelovati kot S51FB (od doma) in v nedeljo kot 9A/S51FB/p? Hm, če bi se to zgodilo na 47 GHz in bi s tem v dveh državah dosegel prvo mesto, bi najverjetneje tvegal ….

12.06.2016
11:23
S53WW
S53WW
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 66
Član od:
24.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

S57M je rekel
V tekmovanju naredimo zvezo s POSTAJO. …

Natanko tako Smile

Zakaj sedaj delate problem ? Meni ni tu nič spornega. Problem bi bil samo, če bi se na istem bandu pojavil isti znak 2x.
 

Problem – ne vem, če je to problem – gre pa za to, da se postaja identificira samo z ZNAKOM IN LOKACIJO. In v pravilih piše, da sme postaja(!) tekom tekmovanja delati z ene same lokacije (5.3.3. (b) A participating station must operate from the same location throughout the event.). To verjetno ni sporno in je vsakomur jasno – “problem” je nastopil pri razumevanju kaj je klicni znak in kdo ga uporablja. Zame je klicni znak S57M, ki se mu lahko ali pa se mu mora (v določenih primerih, pač) dodati prefiks in/ali sufiks. Če se torej postaja identificira s klicnim znakom in postajo razumemo kot skupek opreme za vsak band posebej, kako bi torej v oktobrskem tekmovanju obravnavali dva taka dnevnika (kot primer): S57M na 70cm z jn76po (natanko definirana postaja na znani lokaciji in ima klicni znak) ter S57M na 23cm z JN86DM (postaja s povsem drugo opremo, na drugi lokaciji vendar z enakim znakom)? Po tvojem to ni sporno, saj sta to dve različni postaji, ki delata na različnih bandih in slučajno tudi različnih lokacijah.

Kar ni jasno zapisano (ker včasih to res ni bil problem, saj je bilo na voljo res malo opreme, mobilnost je bila manjša in vzporerdnih vseprisotnih komunikacijskih kanalov ni bilo na voljo) je to, da morajo postaje, ki uporabljajo isti kllicni znak, ves čas delati z iste lokacije (in pri tem je treba ločiti med tem kako robot obravnava različne oblike klicnih znakov in kaj pomeni klicni znak s stališča dodelitve postaji).

 

73 de Robi/s53ww

12.06.2016
14:05
S57M
S57M
Member
Members
Število objav na forumu: 49
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Robi, saj sem pravilno napisal, da bi bil problem, če bi bile dve postaji na dveh lokacijah z istim znakom na istem bandu. Če dela S57M na dveh različnih bandih na dveh lokacijah je za ostale udeležence vseeno, ali sta to dve lokaciji ali ena. Obe zvezi sta jim legalni. Za S57M pa je pomembno, da je v prvem primeru poslal dva različna loga za dve kategoriji, v drugem primeru pa all band log. Kršitev bi bila, če v prvem primeru poslal SO all band. Tudi korespodenti bi vsi imeli brisane zveze za en band, ker pri prijavi loga ne moreš prijaviti dveh lokatorjev. Kot sem rekel, delamo zveze s postajami. To ni kršitev “(5.3.3. (b) A participating station must operate from the same location throughout the event.)”, ker se ni ena postaja selila, ampak sta to dve postaji slučajno z istim znakom. Tudi robot ne bi imel težav.

Miha, s pravili sem mislil, da ni v njih eventualno prostora za vsakogaršnje “razmišljanje” (kot je mogoče sedaj), ampak da so jasna.

Mogoče sem bil bolj razumljiv – ali pa ne HI.

73 Bojan, S57M

12.06.2016
21:50
S53WW
S53WW
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 66
Član od:
24.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

S51FB je rekel
Robi – jaz pri uporabi S51FB in S51FB/p klicnih znakov med tekmovanjem ne razmišljam o delu na različnih bandih, jaz bi ta dva znaka uporabil za delo na istem bandu. Ker gre za moj osebni klicni znak in ker nameravam delati v SO kategoriji, bi enega uporabil v soboto z ene lokacije (npr.: od doma) in v nedeljo z druge lokacije (s hriba). Menim, da je razprava o tem pomembna tudi iz vidika radioklubov še posebno tistih, ki imajo poleg klubskih prostorov še svojo tekmovalno lokacijo ter samo en klubski klicni znak. Z uporabo moje razlage bi se morali tako v Postojni dogovoriti o tem kateri klubski klicni znak boste v julijskem tekmovanju uporabili na Javornikih in katerega v Postojni. Vsak tekmovalec bi bil namesto ene zveze zelo vesel dveh zvez.

Miha,

ma ravno to nikakor ni mogoče – da bi z istim znakom delal z dveh postaj (dveh lokacij) na istem(!) bandu. In se strinjam, da je samo pri klubih to lahko problem in se je v preteklosti že zgodilo, da je nekdo iz kluba potalal pike na istem bandu in z istim znakom, kot ga je uporabljala njihova klubska tekmovalna postaja.

S57M je rekel
Robi, saj sem pravilno napisal, da bi bil problem, če bi bile dve postaji na dveh lokacijah z istim znakom na istem bandu. Če dela S57M na dveh različnih bandih na dveh lokacijah je za ostale udeležence vseeno, ali sta to dve lokaciji ali ena. Obe zvezi sta jim legalni. Za S57M pa je pomembno, da je v prvem primeru poslal dva različna loga za dve kategoriji, v drugem primeru pa all band log.

Bojan,

v tem se strinjam s tabo, vendar zame pravila trenutno niso napisana dovolj jasno (= da bi vsi to razumeli na tak način). In problem (če to je res problem?) nastopi, če govorimo o delu na 24G in 47G, ki nimata svoje kategorije – sta samo v skupni kategoriji (recimo uW – vsi bandi nad 10G). In pa generalni plasman – ali se lahko potem točke z vseh bandov za takšno S57M prijavo seštejejo skupaj – kar se mene tiče lahko, samo to je potrebno eksplicitno napisati v pravila.

 

73 de Robi/s53ww

12.06.2016
22:53
Avatar
s55m
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 29
Član od:
30.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Ne vidim težave, če S55M dela 8 bandov iz 8ih različnih lokatorjev vendar vsak band dela le iz enega samega lokatorja (teoretično in verjetno tudi praktično  se da na robovih štirih lokatorjev postaviti 4 antenske sisteme vsakega v svoj kvadrant pa bodo le ti manj kot 500m daleč).

Na kolesarski stezi med Bertoki in Koprom si lahko znotraj 10m razdalje privoščim 4 lokatorje JN65UN-2m JN65VN-70cm JN65UM-23cm in JN65VM-3cm.

In znak je vedno lahko S55M. Zaradi pravil je sporna generalna uvrstitev. Vendar po moje moralno to sploh ni sporno. Vsak ki se je pripravljen potruditi in “se seliti”, naj bo za to tudi nagrajen.

Verjetno bo potrebno s pravili tekmovanj slediti času. To, o čemer govorimo ni Rover (kjer gre za umetno povečevanje aktivnosti s premikanjem). Izhaja iz čisto preproste potrebe, ki izhaja iz razpoložljivega časa za tekmovanje. In če si v soboto do 17h v službi, od doma podeliš recimo pike na 2m in 70cm, v nedeljo pa odideš na hrib in uživaš v mikrovalovnih zvezah.

Dokler vsak EDI vsebuje svoj band ni nič sporno.

Za generalno uvrstitev pa je potrebno te stvari doreči in morda popraviti pravila.

Kot sem že napisal, mora robot preverjati samo zveze znotraj enega frekvenčnega obsega.

13.06.2016
09:32
S59GS
S59GS
Member
Members
Število objav na forumu: 33
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Fantje , to je v prvi vrsti hobi, da se ne bomo selili iz hriba na hrib med kontestom je najbolje obdržati pravila v teh okvirjih, če pa je namen da se poveča aktivnost ( je  še nekaj rezerve na QRM strani …..) , naj tisti da iz ene lokacije v uvrstitev, iz ostalih pa za kontrolo, oziroma ,če  to naredi komisija ?  ( najboljši njegov rezultat po svoji presoji, če se sam tekmovalec ni za to odločil ) Imamo že novo 6 urno kategorijo v IARU &  MMC. ( Več kar bo lokalnih sprememb slabše  bo ? nek DX –ar me bo slišal iz XX lokatoja , potem bom šel na YY lokator z slabšo čitljivostjo pa bo vpisal kar prvi lokator…ali pa kjer bo več km , nato se bo našel kdo ki bo zagovarjal brisanje zveze  obema itd….…ne bo konca debate…..)

13.06.2016
19:12
S53WW
S53WW
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 66
Član od:
24.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

s55m je rekel
Ne vidim težave, če S55M dela 8 bandov iz 8ih različnih lokatorjev vendar vsak band dela le iz enega samega lokatorja …

Drzi.

Za generalno uvrstitev pa je potrebno te stvari doreči in morda popraviti pravila.

Kot sem že napisal, mora robot preverjati samo zveze znotraj enega frekvenčnega obsega.  

Jaz sem mnenja, da bi tako “mikrovalovna kategorija” kot “generalna razvrstitev” zlahka “prenesli” uvrstitev taksnih postaj.

S59GS je rekel
Fantje , to je v prvi vrsti hobi, da se ne bomo selili iz hriba na hrib med kontestom je najbolje obdržati pravila v teh okvirjih, če pa je namen da se poveča aktivnost ( je  še nekaj rezerve na QRM strani …..) 

Slavko, to je na mikrovalovih ze dolgoletna praksa (predvsem v I3, ki so nam najblizje, verjetno pa tudi drugod, kjer nimajo tako visokih hribov) – in dejansko ne vem, zakaj bi tu komplicirali in omejevali.

V tej debati smo sicer iz partikularnega presli na splosno – kar je cisto prav:

  • ali je OK, da Adam v soboto dela na 10G od doma in gre v nedeljo na Ucko potalat pike se na 24G pod istim znakom –> to je OK in v pravilih je to potrebno razcistiti
  • v splosnem pa to pomeni, da lahko Adi angazira 10 tekmovalnih postaj po vsej S5, vsaka dela na svojem bandu z njegovim znakom; in se vec, ce je na vsaki postaji po en operater, se vsak lahko prijavi v SO kategorijo in v generalnem plasmaju bo uvrscen v MO kategorijo (tega v sedanjih pravilih ni nikjer zapisanega).

RSGB ima recimo v svojih pravilih izrecno napisano, da je znak edinstven ne glede na prefix in/ali sufiks. Ravno tako imajo recimo napisano, da ce je med operaterji na S59DEM tudi S53WW in on naredi z iste lokacije (= iste postaje) kaksno zvezo, se te zveze ne priznajo (remember YO delights?).

DARC  ima v svojih pravilih izrecno dovoljeno taksno delo kot ga tukaj komentiramo – delo z vecih lokacij z istim znakom in na razlicnih bandih.

 

73 de Robi/s53ww

13.06.2016
21:51
Avatar
s55m
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 29
Član od:
30.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Slavko, čar tekmovanja je v tem, da s korespondentom izmenjaš zahtevane podatke.

Zaradi mene ti lahko na vsakem bandu delaš iz drugega lokatorja, jaz sem tam, za to da lokator, ki ga oddajaš tudi sprejmem 🙂

Database bi bilo potrebno z zakonom prepovedati v contest logih 🙂 !

Mešaš pa hruške in jabolka. Ni cilj povečevati aktivnost, kot pri rover načinu dela, kjer zamenjaš lokator in udri-Jovo na Novo 🙂

V tem primeru, ki ga opisujemo, zamenjaš tako band kot lokator.

13.06.2016
23:55
9A4QV
9A4QV
Member
Members
Število objav na forumu: 8
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Pozdrav cijeloj ekipi,

Da, Robi je odmah uočio na koji sam problem htio ukazati. Slažem se da je riješenje da se taj dio pravila pojasni.

Osim toga, mislim da bi trebalo uskladiti (unificirati) pravila za VHF/UHF konteste između svih država IARU R1, koliko je god to moguće (svi nemaju 3.4Ghz, 70MHz) i onda bi se uvrštavanje u zajednički plasman pojednostavilo, kao i izračun bodova. Da bi se pojednostavila obrada dnevnika u robotu mislim da bi svaki band trebalo voditi kao poseban kontest i onda mogućnost rada sa dvije različite lokacije na različitim bandovima ne bi bio problem za obraditi u robotu. Konačni, ukupni rezultat za taj kontest bi onda robot zbrojio po pozivnom znaku isto kao što sad radi recimo za super kup gdje zbraja sve rezultate jedne stanice po određenim periodima/kontestima kroz cijelu godinu.

Adam

14.06.2016
10:38
S54M
S54M
Member
Members
Število objav na forumu: 3
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

S53WW je rekel

RSGB ima recimo v svojih pravilih izrecno napisano, da je znak edinstven ne glede na prefix in/ali sufiks.

To je pomembno.

Strinjam se da je možno v istem tekmovanju s istim klicnim znakom ( = postajo) delati na različnih bandih iz različnih lokatorjev (Adamov primer).

Ne strinjam pa se da bi bilo možno v istem tekmovanju delati na istem bandu s isto postajo, ampak podobnim klicnim znakom (S54M ter S54M/P, ali S54M/MM, ali 9A/S54M) iz različnih lokatorjev.

73 de Maki

14.06.2016
22:00
9A3AQ
9A3AQ
Member
Members
Število objav na forumu: 6
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Navodite stalno primjer pojedinca (singl OP) , koji bi malo lutao na više lokacija unutar ctest time.. i na svakoj lokaciji radio samo po jedan band, odnosno sa lokacije A radio jedne bandove, a sa lokacije B druge bandove.. po tome moguće se i lokacije C, D, E i dalje u nedogled?! 

Znači li to da bi se i klupska STN mogla tako lokacijski “dezintegrirati” unutar istog ctesta??? Tu barem ekipa radi stalno-istovremeno i na svim bandovima ! .. i naravno imao hrpu smetnji od vlastitih emisija sa drugih bandova. Naravno da je takav problem manje izražen ako je dozvoljeni radijus veći od 500m ili ga uopće nema!

Mišljenja sam da ograničenje (500m) treba zadržati i ne dozvoliti nikakva lutanja u stilu danas malo tu ( x bandova), sutra malo tamo( y bandova) 

73+GL

Zlatko

15.06.2016
18:15
Avatar
s55m
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 29
Član od:
30.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

ZZ mister “INDOOR”.

 

Jaz mislim nasprotno, ker še nisem v penziji. Govorimo sicer striktno o SO možnostih.

Mene sploh ne bi motilo, če bi klubska postaja različne bande delala iz različnih lokatorjev.

15.06.2016
21:14
9A3AQ
9A3AQ
Member
Members
Število objav na forumu: 6
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Hi Adi & ostali !

znači li to formiranje nekoliko lista generalnog plasmana ? (napr za obične=naivne smrtnike koji se drže uvjeta 500m ; za “turiste” koji zuje na nekoliko lokacija ; pa onda može i jedna penzionerska .. naravno i za one sa INDOOR antenama… možda se sjetim još koje..hi) . Znači li da se i u novim kategorijama 6 sati sve to treba multiplicirati ?

I osnovno nisam još shvatio, a šta se dobiva tim “turističkim” aktivnostima? …povećanje aktivnosti?  .. komod (kako bi rekli on od doli)? ili …

Jedino je točno, da su moguće svakakve nacionalne propozicije, ali onda otpada subregionalno zajedničko rangiranje ! ( to je već netko ranije naglasio ). Možda nas je tu premalo, ali temu treba “prožvakati” na idućem Međusastanku…

do slušanja u nedjelju  + 73 !

Zlatko

(kod nas su već primjećene pripreme za tu novu kategoriju.. trčeći rover..LaughSmileLaughSmile )

No permission to create posts
Časovni pas:Europe/Ljubljana

Največ obiskovalcev:120

Trenutno prijavljeni:
5 Gost(je)

Trenutno na tej strani:
1 Gost(je)

Najbolj aktivni člani:

s52ez: 138

S53MM: 58

S55HH: 53

S51ZO: 49

S57M: 49

s57q: 44

S51LF: 37

s53v: 33

S59GS: 33

S58RU: 28

Statistika:

Gosti: 0

Člani: 715

Moderatorji: 4

Administratorji: 1

Stat. foruma:

Skupine:3

Forumi:27

Teme:167

Objave:1007

Novi člani:

s56rir, DK1RS, in3lbq, S52F, om3tix, yfe, yo6xk, ok2wo, LA0BY, HB9IAB

Moderatorji:S51FB: 138, S52AA: 7, S53WW: 66, s55m: 29

Administratorji:Admin: 66Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services