Forumi

A A A

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Prijava sp_Registration Registracija

Registracija | Ste pozabili geslo?
Napredno iskanje

— Forum Scope —
— Match —

— Možnosti foruma —

Minimalna dolžina iskane besede je 3 znakov - maksimalna dolžina iskane besede je 84 znakov

sp_Feed RSS teme sp_TopicIcon
Pravila UKV tekmovanj
15.05.2016
12:37
S59A
S59A
New Member
Members
Število objav na forumu: 2
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Malo me kiclja odstavek pravil UKV tekmovanj ZRS-a:

 

>Veljavnost zvez

>Tekmovalne komisije ugotavljajo veljavnost zvez na osnovi prispelih tekmovalnih dnevnikov. V primeru nepravilno sprejetega znaka, lokatorja, raporta ali zaporedne številke >zveze se zveza ne prizna. Zveza se ne prizna tudi v primeru, če je razlika v času med korespondentoma večja od 10 minut. Za obračunano, neoznačeno dvojno zvezo se odbije >10 kratni iznos točk. Prav tako so neveljavne zveze preko pretvornikov, retranslatorjev, zveze narejene z refleksijo od meseca ali meteorskih rojev ter zveze, narejene na >frekvenčnih pasovih, ki niso v skladu s priporočili I. Regiona IARU ter določili Pravilnika o razdelitvi frekvenčnih pasov. V končnem rezultatu se upoštevajo samo veljavne zveze.

 

Kaj je tu spornega ,če je zveza napravljena preko meseca ali meteorskih rojev,če so  sprejeti vsi parametri zveze ,potrebni za korekten LOG?

Vas sprašujem ,kako naj operator ve ali je bila zveza direktna ali pa z refleksijo od meteoritov,če recimo traja burst  cel čas zveze.

Ali pa če je operator sposoben napraviti kompletno zvezo preko meseca v kontest QRMu,pa še če sprejme raport,številko in lokator,zakaj mu je ne priznati!

Tisti pametnjakovič ki je v pravila postavil to restrikcijo naj poizkusi napravit takšno zvezo,pa ga vprašam potem ,a ne bi bila pohvala za takšen podvig,priznanje zveze za kontest?

Če se takšne zveze ne priznajo ,se potem tudi refleksije od avionov  ,ali pa Espor. zveze, ne bi smele priznati.Kdo lahko dokaže kje se je naš signal reflektiral,če se sploh je ?!!!

Avion “može”,ker poznamo točne vozne rede vseh avio linij,kdaj pa bo butnil meteorit v našo atmosfero pa ne vemo. Kje je tu logika? Pri Aurori ali pa rain scatter,

se vsaj  dokazati refleksijo,ker so signali tako popačeni-razcefrani,ko pa je ton čist brez primesi,lahko samo ugibamo.

Vse te avio reflection zveze so pa povrhu vsega,dogovorjene zveze,kar pa je tudi skregano z etiko in tekmovalnim duhom. V teh dogovorjenih zvezah je itak potrebno sprejti,

samo številko zveze….pa se prizna.

 

Drago,S59A

15.05.2016
21:26
S51FB
S51FB
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 118
Član od:
07.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Spoštovani g. Drago

Sem šel pogledat pravila ZRS UKV tekmovanj http://slovhf.net/download/pra…..2014_2.pdf in v pravilih nisem našel podatka, da zveze s pomočjo odboja od meteorskih rojev ter odboja od pasivnih reflektorjev v bližini Zemlje (npr.: letala) niso dovoljene.

Sipatiziram s tvojim razmišljanjem glede tehnične zahtevnosti radijske zveze z odbojem od Lune, bi pa tekmovalec že z eno takšno zvezo zmagal v vseh dosedanjih S5 UKV tekmovanjih, ki se odvijajo v prvem polnem vikendu meseca. Ker Luna ni “na miru” bi bil tudi zanimiv izračun dolžine radijske zveze. Ob upoštevanju dejstva, da obstajajo posebni termini za EME tekmovanja menim, da EME zveze v tekmovanja, ki so organizirana v okviru zgoraj omenjenih pravil, ne spadajo.

S spoštovanjem

                                   Miha, S51FB

p.s.:

  • na vmesnem IARU R1 sestanku na Dunaju je bilo govora o spremembi pravil IARU R1 50 MHz tekmovanja z namenom, da se na nek način upoštevajo zveze z radijskimi postajami, ki namesto 6 mestnega lokatorja oddajo le 4 mestni lokator.
15.05.2016
21:47
S53WW
S53WW
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 61
Član od:
24.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

S59A je rekel

Vse te avio reflection zveze so pa povrhu vsega,dogovorjene zveze,kar pa je tudi skregano z etiko in tekmovalnim duhom. V teh dogovorjenih zvezah je itak potrebno sprejti,
samo številko zveze….pa se prizna.

Ziv’ Drago,

v UKV&up tekmovanjih se priznavajo dogovorjene zveze (SKED) ze od samega zacetka …

… koliko je to skregano z etiko in tekmovalnim duhom je stvar razumevanja specifik UKV&up tekmovanj. Nobenega dvoma ni, da je zaradi sodobnih ne-amaterskih komunikacijskih tehnologij stevilo zvez na mikrovalovnih podrocjih veliko vecje kot bi bilo sicer. Po drugi strani, recimo na 2m, s samo dogovorjenimi zvezami ne prides niti v top 20 🙂

Pri dogovoru za zvezo (SKED) se posreduje vsaj radioamaterski znak obeh postaj, za avioscatter potrebujes se oba lokatorja (vsaj prve 4 znake). Med zvezo moras torej sprejeti se vsaj RST in stevilko zveze (ce ze ne celega lokatorja) in se strinjam, da ima taka zveza manjso tezo kot random zveza. Kako to regulirati je drugo vprasanje – imas kaksno idejo? 

 

73 de Robi/s53ww

17.05.2016
19:45
S59A
S59A
New Member
Members
Število objav na forumu: 2
Član od:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

ja,sem pozabil pripet link od koder sem kopiral del pravil,ki določa veljavnost MS zvez.

zdaj ga tudi sam več ne najdem,sigurno pa si nisem zmislil teksta.Bila sopravila ZRS UKV tekmovanj-če niso več veljavna potem jih je nekdo dolžan pobrisat!

Ko najdem vam pripopam link.

Spoštovani g.Miha, ni mi jasno o kakšnih km govoriš-še nikdar se v nobenem tekmovanju,ali rekordih zvez na bilo katerem področju ni računalo drugače,

kot razdalja med obema korespondentoma(nikdar pot signala od ene postaje do reflektorskega telesa in nazaj do druge postaje).

Zato ne more nekdo zmagat z eno EME zvezo.

Zdaj, ali EME spada v ta tekmovanja ali ne,je spet vprašanje,zakaj pa ne.

N.pr. slučajno imamo anteno v smeri lune ki je zelo blizu horizonta nekje na zahodu.Istočasno je ta lunin zahod nekje na severu Finske.

Nekdo od tam ima tudi anteno v tej smeri,če so idealni pogoji in je možna CW zveza.Vsi podatki se izmenjajo.QRB med obema postajama recimo je cca 1500km.

Vemo da direktna zveza ni možna,še posebej ker imamo ant na zahod.Se pravi čisti EME.

Zakaj se takšna korektna zveza ne bi upoštevala,medtem ko pa se upšteva dogovorjena zveza z tehniko avio scatter?

 

Drago

 

evo ravnokar mi je uspelo najti:

http://lea.hamradio.si/~s52z/j…..avila.html

odstavek Veljavnost zvez

17.05.2016
22:08
Avatar
s55m
Moderator
Members

Moderators
Število objav na forumu: 29
Član od:
30.07.2015
sp_UserOfflineSmall Odjavljen

Prijatelj “Šarlota”….dobro da pravil nisi pobral iz kakšnega YU biltena HI.

Ta so zaenkrat zadnja. Pa na tem spletnem mestu so objavljena.

Enaka so zame in zate, pa tudi za vse ostale. GL es BEST DX!

 “Fajv najn fiftin”

Adi

Časovni pas:Europe/Ljubljana

Največ obiskovalcev:120

Trenutno prijavljeni:
5 Gost(je)

Trenutno na tej strani:
1 Gost(je)

Najbolj aktivni člani:

s52ez: 117

S53MM: 57

S55HH: 53

S57M: 44

S51ZO: 38

s57q: 38

S51LF: 33

s53v: 32

S59GS: 29

S58RU: 28

Statistika:

Gosti: 0

Člani: 708

Moderatorji: 4

Administratorji: 1

Stat. foruma:

Skupine:3

Forumi:27

Teme:155

Objave:920

Novi člani:

ok2wo, LA0BY, HB9IAB, ON4KHG, LZ2FP, DK5PD, dl5nah, dr9a, S55VN, sq9v

Moderatorji:S51FB: 118, S52AA: 7, S53WW: 61, s55m: 29

Administratorji:Admin: 66


x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Potrjujem Zavračam Center zasebnosti Nastavitve zasebnosti Preberi več o Piškotkih