UKV . . . | Obvestila | Forumi

A A A

Please consider registering
guest

Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
UKV . . .
15.06.2020
11:00
S57SI
Guest
Guests

Pozdrav,

na stran VHF.net sem se ponovno prijavil po nekaj letnem zatišju – pač služba v tujini. Prvi vtis: razočaranje . . .

 

Pričakujem namreč vse podatke, ki jih kot amater ali bodoči amater, iščem in to brez neskončnih povezav, saj je vendar UKV stran namenjena UKV frekvencam:

1) podroben opis posameznih frekvenčnih področij (celoten UKV spekter) , oz. razdelitev (kanali, vrste dela, namen, priporočila, predpisi)

2) priporočen način operaterskega dela za posamezne tehnike radioamaterskega dela

3) vtis imam, da je stran namenjena predvsem tekmovanjem in tekmovalcem. Po mojem mišlenju na tak način ne moremo pridobiti radioamaterskega podmladka, kajti teme so zelo strokovno obarvane. O samem začetku ali osnovah pa nič? Kajti, kot radi zatrjujejo, danes mladež išče prve informacije na medmrežju. In prav na ta način sem našel nekaj odličnih in zelo enostavnih, uporabnih, lahko bi rekel vzorčnih strani. Seveda v tujini. Najbolj me prepriča RSGB angleška stran, ki je res vzorno urejena in se velikokrat vračam na njen naslov.

 

Ali pa je morda vse zgoraj napisano, kje skrito na tem forumu (npr.: Normativni akti?) in preprosto ne uspem najti – tudi to se rado dogaja, ko v 21. stoletju začenjamo stvari zelo zapletati (strani naj bi bile uporabnikom prijazne – kar je nekoč že bilo . . .). Kdo bo bral neskončno dolge litanje v neštetih členih in odstavkih – dolgočasno in nezanimivo.

Malce v dobronameren razmislek administratorjem VHF .neta.

Med drugim naj bi amaterščina bila tudi svojevrstna zabava in ne le neko divjanje za rezultati in rekordi, ali se morda motim in ne spadam več v ta svet visoke tehnologije?

To pišem, ker bi rad za radioamaterstvo navdušil tudi vnuka, ki kaže zanimanje in se mi UKV področje zdi najbolj primerno in dostopno začetnikom.

Hvala za morebitno uslišano željo.

73 de Vojko, S57SI.

 

15.06.2020
19:56
Avatar
Jani
Admin
Forum Posts: 100
Member Since:
07.07.2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Po daljšem času malce drugačen vpis v forumu pa še tokrat “razočarani” uporabnik…Cool

Spletna stran slovhf.net ni tipa RSGB (pri nas je to ZRS). Tukaj so objavljene zadeve, ki trenutno zanimajo UKV radioamaterje in za katere ti isti radioamaterji tudi sami skrbijo – dodajajo vsebino. Je pa sama spletna stran “odprta” in bi se seveda lahko objavilo tudi teme, ki te zanimajo, le avtorje je potrebno najti in prepričati k sodelovanju. Trenutno je pretežni del vsebine namenjen tekmovalcem, tako glede predpisov, tehnike, rezultatov in podobnega.

Meni čas na žalost ne dopušča tega, da bi skrbel za dodajanje vsebin na slovhf.net, pa tudi strokovno verjetno nisem dovolj na nivoju, da bi si to upal. Če bi bilo vsaj pol toliko avtorjev kot se takoj pojavi kritikov, pa bi bilo to super.

Na ZRS obstaja “Priročnik za radioamaterje” v katerem je verjetno kar nekaj informacij, ki te zanimajo, pa še v PDF obliki ga lahko dobiš.

Žal mi je, ker sem te s tem odgovorom precej razočaral, ampak trenutno stanje je pač takšno kot je.

73 de S55HH

16.06.2020
09:01
s53zo
Member
Members
Forum Posts: 27
Member Since:
19.01.2016
sp_UserOfflineSmall Offline

Jani, tvoj prispevek S5 radioamaterjem je tako obsežen, da tudi če več nikoli nič ne narediš, ne moreš nekoga razočarati. 

Vojko, vse kar pišeš je super in res, tako da predlagam, da pri zbiranju teh podatkov vložiš še malo dodatne energije in vse lepo pripraviš v obliki prispevka še za ostale. SLOVHF je strani, ki jo polnijo uporabniki in veseli bomo vsakega prispevka. 

73
Simon, S53ZO

Forum Timezone: Europe/Ljubljana

Most Users Ever Online: 120

Currently Online: S53MM
8 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

s52ez: 269

S51ZO: 120

S53MM: 112

S57M: 94

S59GS: 78

s57q: 75

S51LF: 63

Rudi Pavlič: 62

S56P: 49

s53v: 46

Member Stats:

Guest Posters: 2

Members: 865

Moderators: 4

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 4

Forums: 30

Topics: 349

Posts: 1854

Newest Members:

Alessandro Murador, Fabrizio Fava, Gianluca Costantino, Zdenek Svub, Karel Naessens, Giuseppe Rossetto, Escrich Jeremy

Moderators: S51FB: 301, S52AA: 18, S53WW: 74, s55m: 55

Administrators: Admin: 70, Jani: 100