ARRL EME contest – s57ra aktivacija na 10GHz

Po večletnem mirovanju EME aktivnosti sem ta vikend ponovno aktiviral svoj stari nemški protiavionski top, ki že desetletje stoji pred hišo. pavkljub vztrajnemu spraševanju gospodarice o tem, kdaj bom top umaknil, tega nikakor ne nameravam, saj je v svoji rahlo zarjaveli podobi postal ikona dvorišča. Ker je tako priročen – neposredno pred delavnico, občasno na njem izvajam radioastronomske in druge radijske poizkuse.

Tokrat je bila vzpodbuda za aktivacijo nekaj kosov mikrovalovne krame (valovodi, releji..) ki je padla s tovornjaka na na poti proti odpadu, predvsem varianov TWT QRO.
Uporabljeni TWT je sicer namenjen za 14GHz, a se ga je dalo lepo prilagoditi tudi na amatersko 3cm območje in sicer tako da sem na izhod TWT dodal košček valovoda z vijaki za prilagoditev ter poglasil v obratni smeri. Prilagoditev je široka ca 200MHz in boljša od 40dB. Kljub veliki razliki v frekvenci mi je uspelo iz TWT-ja iztisniti ca 400W, med delom pa je moč na lampi ca 300W, prišteti je potrebno še izgube v antenskem vodu nekje v rangu 1-2dB.
Priprave za ARRL contest so se začele le nekaj dni prej, je pa to precejšenj podvig, največji izziv je povezava antene z oddajnikom ki je v hiši, zaradi velikih izgub v vodih, pri valovodu pa je problem gibljivost. Moj flak se tu ni izkazal za najbolj primernega, saj se zadnji del antene pri obračanju premekne za več kot meter.

Zaradi pomanjkanja časa sem uporabil le osnovno opremo in pripomočke. Na oddaji kar Matjaževo s53mv ZIF 10GHz postajo, ker ima Kuhnejev transverter le en priključek za medfrekvenco, pa še moja FT897 nima low-power izhoda za medfrekvenco in bi izgradnja preklopnega vezja vzela preveč časa.
Za sledenje lune imam za azimut precizen enkoder in prikaz, elevacijo pa odčitam s štetjem zob na prenosu (1zob=1stopinja), dodal sem še matjažev šumomer in na koncu še kamero spy-cam z dodatno lečo, ki pa nočnih nalivov ni preživela. Sistem je bi nared v soboto točno ob začetku ARRL contesta (stara navada) in že prvi poizkusi so pokazali da je moči dovolj, saj se je takoj slišal eho. Težava je bila v tem, da sem klical zaman, namreč v nasprotju s pričakovanji, da večina postaj uporablja spektralne monitorje temu ni tako, ali se predvsem zanašajo na dogovarjanje po drugih kanalih, poleg tega pa je večina aktivnosti v digitalnih načinih, kjer je več potencialnih korespondentov. Problem sem nato rešil tako, da sem na moon-netu objavil aktivnost in se prijavil na hb9q logger, kjer sem tudi izvedel kje so prave frekvence in opozoril korespondente na svoj obstoj in potem bil uzpešen iz sobote na nedeljo.

Naredil sem 7 zvez: OZ1LPR,OK1KIR,OH2DG,HB9Q,UR5LT,OK1CA in N9JIM  kar niti ni tako slabo, glede na to da sem delal le CW, vsekakor pa sem se naučil kaj bo potrebno za več. Zahvaliti se moram Marku s57uuu za pomoč in nasvete, pa sinu Joštu s57jr ki mi je pomagal pri sestavljanju, obračanju antene v nalivih in izdelavi preklopa tx-rx. Upam, da bom za naslednji arrl uspešen tudi na ssb z malo večjo anteno.

TX: Homemade s53mv ZIF + varian vtu6396C1 twt ~ 300w +9.5m waveguide (1.5m flexible + oval)

RX: 1.4dB LNA + Kune MKU 10 G4, 3 cm + rubidium reference + FT897

Antena: Andrew 3m f/d=0.3, Manual AZ/EL, Vertical pol feed by s57uuu, SM75-4PL1B-3 rf switch

Additional: HP 22G SA, rubidium 10MHz standard, red pitaya SA, s53mv noise meter

 

nekaj fotografij: https://photos.app.goo.gl/L0hjPHHsZyChoYM53

73 de s57ra